Az a fajta ember vagyok, aki nagyon figyel arra, hogy rendben tartsa a dolgait. Ennek minden átkával és áldásával együtt egyébként nagyon elégedett vagyok mind magammal, mind pedig a használati tárgyaim élettartamával. Nálam a 20 éves hűtő is úgy néz ki és úgy működik, mintha tegnapelőtt vásároltuk volna, és ugyanez igaz az autómra is. Nálam nem látsz rozsdafoltot sehol, nem ad ki az autó fura hangokat, nem nyúltam soha olcsó és egyszerű megoldásokhoz, inkább megtettem mindent azért, hogy a lehető legeredetibb állapotában őrizzem meg az autót, és még mindig ugyanolyan jól funkcionál, mint amikor megvettem.

Persze tisztában vagyok vele, hogy nem mindig elég a karbantartás. Egy régi típusú hűtőt, tévét bizony le kell néha cserélni, ha már annyit fejlődött a technika, mert hiába vigyázunk a saját dolgunkra, ha egyszer már annyira meghaladta a fejlődés az adott gépet, bármit csinálunk vele, úgyis rosszabb lesz nekünk megtartani, mint vásárolni egy másikat (például környezetvédelmi vagy akár gazdasági szempontból is). Viszont vannak olyan dolgok, amelyeket tökéletesen lehet korszerűsíteni, ha némi energiát fektetünk bele.

Egyik barátom mesélt nekem az energetikai tanúsítványról, mikor épp a házukat adták el, és tulajdonképpen azzal kapcsolatban merült fel a téma, hogy ő arra számított, sokkal vállalhatatlanabb lesz az energetikai tanúsítvány ára, de végül talált egy céget, amelyik nagyon jó áron dolgozott, ráadásul nagyon barátságos határidővel is. Ez inspirált engem is, a barátom ugyanis azért készítette el ezt a dokumentumot, mert ez kell az adásvételi szerződéshez, engem azonban tényleg kezdett érdekelni, hogy milyen besorolású lenne a házam, ezért hát elkértem én is a cég kapcsolattartási adatait a barátomtól, hogy amennyiben tényleg megfizethetőnek tartom az energetikai tanúsítvány árát, mindenképp csináltassam meg én is az adott dokumentumot.

Miután olvasgattam az EcoTeam weboldalán, arra jutottam, hogy megéri nekem ebbe belevágni, ezért felvettem velük a kapcsolatot. A szolgáltatással kapcsolatban pontosan azt kaptam, amire számítottam, amire felkészített a barátom: szuper gyorsak voltak, kedvesek, segítőkészek, és ahogy azt a weboldalukon is ígérték, 24 óra múlva már kéznél is volt az energetikai tanúsítványom. Ami elég lelombozóra sikerült… Már persze ez nem a cég hibája volt, hiszen ők csak a tényekre támaszkodva állapították meg a házam energetikai besorolását. Engem viszont elkeserített, hogy habár lelkiismeretesen foglalkoztam a házzal is, ahogy minden egyéb tulajdonommal szoktam, mégis azt láttam, hogy egyáltalán nem gazdaságos az ingatlanom, csak GG besorolásút kaptam, amely sajnos csak az átlagost megközelítő szint, és ezzel egyáltalán nem voltam elégedett. Tehát gyorsan el is határoztam, hogy mindenképp lépéseket kell tennem annak érdekében, hogy legalább egy BB vagy AA szintet kapjon a házam, így elsősorban a nyílászárók- és a vízmelegítő kazán cseréjét iktattam be. Úgy gondolom, az energetikai tanúsítvány ára számomra nagyon is megérte, mert kaptam egy nagyon jó visszajelzést arról, hogy milyen állapotban van a házam, egy olyan perspektívából nézve, ami számomra nagyon fontos.