Az egyik barátomnak eléggé “összejöttek” mostanában a dolgok. Ez alatt azt értem, hogy pont egyszerre romlott el az autója motorja, és az egyik műanyag ablaka is, ráadásul pont a hálószobában, ahol nem túl kellemes érzés, ha éjszaka a huzat hidegére kel fel az ember. Az autó kipofozása már régen tervben volt nála, így az nem érintette őt olyan rosszul. Mint ahogy egy autóalkatrész is elromolhat, úgy egy ablak alkatrészei is elhasználódhatnak.

Amikor a legutóbb találkoztunk, beszámolt ezekről a kellemetlenségekről. Nálam is műanyag ablakok vannak, és nekem is adódott már problémám velük. Bár a műanyag ablakok valóban ellenállóbbak, mint a fa ablakok, akadhatnak olyan dolgok, amik rontják az állapotukat, mint például a rossz beállítás. Én a http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-beallitasa.html oldalon találtam sok hasznos infót, amikor folyamatosan magától nyílt ki a bukó ablakom. Ezt az oldalt elküldtem a barátomnak is.

Az elmondásaiból leszűrtem, hogy valószínűleg az ablak beállításával lehet a probléma. Azt mesélte ugyanis, hogy nem záródik megfelelően az ablak, és emiatt folyamatosan jön be a hideg levegő kintről. Mint ahogy az a http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-beallitasa.html lapon is olvasható, ez amiatt lehet, hogy a tömítő szalagok nem illeszkednek elég szorosan egymáshoz. Ezt azonban eléggé egyszerűen lehet korrigálni a zár beállításával. Ez azért veszélyes feladat, mert ha nem hozzáértő kezek csinálják, akkor a zár könnyen elromolhat.

A barátomat ismerve tudom, hogy hajlamos lehet arra, hogy túlerőltesse az ablakot, vagy magától nekiessen a szerelésnek. Éppen ezért arra is felhívtam a figyelmét, hogy olvassa el a cikket, és a leírtaknak megfelelően hívjon ki inkább szakképzett ablakost, aki akár néhány perc alatt is be tudja neki állítani az ablakot. Az ő érdekében remélem, hogy így is tesz.