Amint vesz az ember egy autót, rögtön szembesül vele, hogy ez bizony egy végtelen pénznyelő, ahova lényegében önként léptünk be. Ebben a pénznyelőben nem igazán léteznek olyan források, amik segítenének abban, hogy fenntartsuk és fejlesszük ezeket a csoda járgányokat. Bár az is igaz, hogy beszerzésükre vonatkozólag már vannak állami pályázatok, mint mondjuk a nagycsaládosoknak elérhető támogatások, azonban ezeket általában olyan feltételkhez kötik, amivel vagy nem rendelkezek, vagy a hosszútávú vonzatai sokkal többe kerülnének nekem, mint maga ez a támogatás (nincs 5 gyerekem és nem is tervezek saját foci csapatot gyártani). A napelemek világában viszont nincs ekkora szigor, napelem rendszer pályázat sokkal inkább elérhető mindenki számára.

A napelem rendszer pályázat állami keretek között simán működik az év nagy részében. Többféle támogatási formában lehet bízni, van, hogy vissza nem térítendő támogatásról van szó, de persze olyan is van, hogy a pályázattal csak kamatmentes hitelt tudunk felvenni nagyon hosszú futamidővel. Résen kell lenni attól a pillanattól kezdve, hogy megjelenik egy adott pályázat, mert általában jóval hamarabb kifogynak a keretek, mint hogy mindenki hozzájutna, aki abban az évben napelemet tervezett felújítani.

De ez teljesen érthető, hiszen évről-évre többen vannak azok, akiknek fontos a zöld energia – nézzük csak meg például, hogy az elektromos autókból is egyre több mászkál a fővárosban. A keretek viszont nem kimeríthetetlenek. Általában külön pályázat van a fővárosban és környékén és a különböző régiókban, vagy akár megyékben, ahogyan a magánszemélyekre és vállalkozásokra is külön-külön más szabályok vonatkoznak. A sporoljnapelemmel.hu pályázatokkal foglalkozó lapfülén lehet erről még infókat találni.

A 2021-es év is érdekesnek ígérkezik a napelem rendszer pályázatok szempontjából. Már megjelentek azzal kapcsolatos hírek, hogy mi várható a következő időszakban, amelyek szerint nagyjából júliustól lesznek majd elérhetők a megpályázható források. Tehát addigra érdemes fókuszálni és felkészülni, hogy bizony minden álljon készen a pályázat elküldéséhez.

Előfordulhat olyan szituáció ugyanis, hogy akkora az igény erre a támogatásra, hogy meglepően hirtelen merül ki az erre szánt keret és abban az évben többet már nem lesz lehetőség ilyen pályázaton pénzt nyerni. Például 2019-ben is megtörtént hasonló napelem rendszer pályázatokat illetően az ország valamelyik régiójában, már nem emlékszem pontosan.

Meg hát egy napelem rendszer telepítése egyébként sem olyan kaliberű döntés, amit az ember egyik napról a másikra hoz meg. Komoly körültekintést és “terepszemlét” igényel az előkészület első lépéseként, hogy pontosan fel tudjuk mérni mennyibe fog nekünk kerülni egy ilyen mértékű és jellegű fejlesztés. Egyáltalán nem mindegy, mekkora összegről beszélünk és ezt persze jó tudni még azelőtt, mielőtt a napelem rendszer pályázatra jelentkeznénk. Hiszen akkor tudjuk csak, hogy mi az, amit majd mégis önerőből kell megteremteni és mire lenne elég a pályázati pénz.

Nagyon sok járulékos költsége lehet egy napelemes rendszer telepítésének. Már csak abból adódóan is, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a házunk az aktuális formájában képes arra, hogy elbírja a napelemek terhét – értve ezt statikai oldalról és elektronikai oldalról egyaránt. Hiszen a tetőszerkezetnek ki kell bírnia a rákelő terhet, ami állandóan ott lesz, a villamos hálózatnak pedig tudnia kell visszatáplálni a közös rendszerbe az áramot. Hogyha ezek nem adottak, akkor bizony könnyen lehet, hogy komolyabban zsebbe kell nyúlni, még mielőtt bárki kiejthetné a napelem rendszer pályázat kifejezést a száján. Ezzel sincs baj, mert könnyen lehet, hogy egyszerű módosításokkal meg lehet oldalni és úgy kialakítani, hogy megfeleljen a napelem igényeinek, de ezt akkor is érdemes még azelőtt tisztázni, mielőtt bármire is pályáznánk.