Akárhányszor olvasok valami technológiai innovációról, az első pillanatban mindig felcsillan a szemem, hogy hű, mennyit haladt előre ismét a tudomány, a másodikban pedig már rögtön azon gondolkodok, hogy vajon mennyibe kerülhet az, hogy ez a mindennapjaink részét képezhesse ténylegesen és ne csak prototípusok és milliós limitált kiadások szaladgáljanak az adott termékből.

A nap energiáját már meglehetősen régóta használják elektromos áram előállítására, földön, vízen és levegőben egyaránt. Ez mindig ott van nekünk és remélhetőleg marad is, csak megfelelően kell beállítani a napsugarak beesési szögét na meg persze minél több napsütéses órát kifogni és már düböröghet is az energiagyártás. Az autók esetében persze ez egyelőre csak rásegítést nyújt a más egyéb energiaforrások mellett, azonban az otthonunkat tekintve már nem utópia, hogy egy ház teljes mértékben zöld legyen és önfenntartó.

Ha viszont a nulla energiaigényű háztartásokról beszélünk, nem kerülhetjük meg azt a témát sem, hogy mennyi is valójában egy napelem rendszer ára. Ez persze sokkal nagyobb témakört ölel fel, mint amekkorának elsőre hangozhat. Egyáltalán nem mindegy ugyanis az, hogy a napelemeken kívül mi másba kell még belenyúlnunk a meglévő rendszereinket és szerkezeteket illetően ahhoz, hogy a napelemeket biztonsággal tudjuk elhelyezni és hatékonyan üzemeltetni. Szóval először szerintem érdemes körülszaglászni a témában például a Pentele Solar-nál a napelemesrendszerek.info oldalon, ahol nagyon sok hasznos témakört ismertetnek részletesen olyan módon, hogy az még a laikusok számára is érthető legyen.

Ha kimondottan a napelem rendszer árak érdekelnek, akkor is érdemes megnézni, miket írnak, mert sorra érintik azokat a berendezéseket a weboldalon, amik gyakorlatilag megalkotják a végösszeget – a telepítendő rendszert illetően (az esetleges felújítások nélkül). Ez a költség annak függvényében, hogy mekkora teljesítményre van szükség a háztartásban akár még a milliós tétel alatt is megállhat. Egy kisebb méretű családi ház vagy lakás napelemes üzemeltetése nem feltétlenül igényel akkora energiát, hogy abból rögtön milliós költség keletkezzen, ha befektetésre kerülne sor. Persze az is igaz, hogy minél több a villamos hálózatra csatlakoztatott fogyasztó, annál inkább szükség van a nagyobb teljesítményre ahhoz, hogy a teljes hálózatot ellássuk megfelelő mennyiségű villamos energiával. Viszont minél több olyan eszköz van a háztartásban, ami a zöld villamos energiát használja, annál hamarabb fog megtérülni az az összeg, amit a fejlesztésbe fektettünk. A szükséges kalkulációkat követően azonban ez egyértelműen megjósolható, tehát érdemes mindenképp szakember véleményét kérni a tévhitek eloszlatása és a tisztánlátás végett.